Nać Nietruszki

Świetnym pomysłem na urozmaicenie zwykłych kanepek są róznego radzaju pasty, dzisiaj:

PASTA CZOSNKOWA

 Składniki:

-10 dag sera twarogowego,

-1 duży ząbek czosnku,

-3 łyżeczki majonezu,

-natka pietruszki,

-sól

 Sposób przygotowania:

1.Twaróg rozgnieść widelcem.

2.Czosnek obrać, wyrzucić rdzeń, przecisnąć przez praskę.

3.Wymieszać wszystkie składniki, aby pasta była gładka.

4.Doprawić do smaku.

SMACZNEGO! laughing

OMLET:

Składniki:

2 jajka

1 łyżka mleka

1 łyżeczka mąki

1 łyżka masła lub margaryny

syrop, dżem, owoce, czekolada ( co kto lubi :] )

Sposób przygotowania:

1.Do salaterki wlewamy łyżkę mleka i wsypujemy łyżeczkę mąki. Dokładnie ucieramy je ze sobą, tak żeby nie było ani jednej grudki.

2.Bierzemy drugą salaterke (WAŻNE: nie może być w niej ani kropli wody!). Rozdzielamy jajka wrzucając białka do nowej salaterki, a żółtka do rozmieszanej mąki i mleka.

3.Żółtka rozcieramy z mąką i mlekiem, aż się połączą.

4.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Jeśli nie masz miksera, możesz to zrobić trzepaczką lub widelcem, tylko zajmie to więcej czasu. (UWAGA: widelec również musi być suchy!)

5.Pianę dodajemy stopniowo do utartych żółtek, delikatnie mieszając.

6.Na paletni rozpuszczamy łyżkę masła lub margaryny. Przekładamy masę na patelnię. Smażymy na jasny brąz, po czym przerzucamy omlet na drugą stronę. Przerzucanie omletu to operacja trudna. Ja zawsze pomagam sobie dwiema łopatkami do smażenia.

7.Gotowy omlet jemy natychmiast, zanim opadnie. Można go polać syropem malinowym, posmarować ulubionym dżemem albo udekorować sezonowymi owocami (truskawkami, jagodami). Owoce należy wcześniej zasypać cukrem, żeby puściły sok. Można dodać do nich również trochę śmietany.

SMACZNEGO!



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl