Nać Nietruszki

BABKA PIASKOWA

 Składniki:

250g masła lub margaryny

200g cukru

4 jajka

szczypta soli

150g mąki pszennej 

150g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek.

Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.

Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).

Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.

Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.

Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl